De DieGem onderzoeksploeg (Diversiteit en Gemeenschapsvorming) nam het Torekesproject in Gent onder de loep. Sinds 2011 verdienen bewoners van Rabot-Blaisantvest in Gent Torekes in ruil voor hun inzet voor buurt, buren en milieuzorg. Met de steun van opbouwwerkers verwerven vooral kwetsbare bewoners deze complementaire munt. Hun Torekes gebruiken ze voor noodzakelijke inkopen bij plaatselijke handelaars.

Alle wijkbewoners kunnen Torekes verdienen, maar in de praktijk maken vooral bewoners met veel tijd en weinig geld gebruik van de complementaire munt. Ze nemen deel aan werknamiddagen op gedeelde plekken in de wijk, zoals De Site en het Witte Kaproenenplein. Momenteel is een zeer diverse groep van bijna driehonderd vrijwilligers actief in verschillende buurtzorginitiatieven.

Doorheen gemeenschappelijke activiteiten in de publieke ruimte tonen deelnemers zich solidair met elkaar. Ze verwerven er toegang tot levensmiddelen en delen materiële middelen. De verstandhouding neemt toe en vooroordelen krijgen minder kans.

In het Torekesproject leren deelnemers op een actieve wijze deel uitmaken van hun wijk. Maar het project doet ook vragen rijzen over de perceptie van gestigmatiseerde groepen, de bestaande arbeidsmarkt en inkomensverwerving en de heersende planningslogica voor het aanleggen en onderhoud van publieke ruimte. Enerzijds helpt het project kwetsbare groepen te integreren in de bestaande structuren en verhoudingen. Anderzijds daagt het Torekesproject de reguliere arbeidsmarkt, als heersend systeem van verloning en waardering, uit. Het geeft ruimte aan buurtbewoners om zich te moeien met de vormgeving van de publieke ruimte. En het toont gestigmatiseerde groepen buurtbewoners als te respecteren medebewoners.

DieGem – Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. (KU-Leuven)

Torekesproject  - Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. (Samenlevingsopbouw Gent)

>> Download het volledige rapport

>> Bekijk de praktijkenbank op de DieGem website


Terug naar het nieuwsoverzicht