Een initiatief van Samenlevingsopbouw en Centra voor Basiseducatie


De animatie is gebaseerd op de jarenlange ervaring van beide organisaties met mensen die Nederlands leren en de inspanningen die ze daarvoor doen. Sommigen zijn kortgeschoold of leven in kwetsbare posities.

“We komen voortdurend in contact met mensen die moeite doen om Nederlands te leren,” zegt Ann Graulus van Samenlevingsopbouw Antwerpen stad. “We zien hoe de kennis van Nederlands deuren opent. Maar we zien ook hoe Nederlands deuren sluit. Soms zijn mensen gefrustreerd dat hun inspanningen niet tot betere resultaten leiden. Ze krijgen vaak negatieve reacties. Als we vertellen wat er allemaal meespeelt om een taal goed te leren, zijn onze vrijwilligers, maar ook politici en loketmedewerkers van diensten verbaasd. Daarom willen we hun verhaal beter bekend maken met een filmpje. We hopen dat het mensen aan het praten en aan het denken zet.”

Acteur Pol Goossen vertelt het verhaal van Gloria, Samira en Ludwik. Drie mensen die naar school gaan om Nederlands te leren. “Ik dacht dat Nederlands leren voor iedereen in dezelfde rechte lijn verloopt. Dat je aan het einde van de weg goed Nederlands spreekt.” zegt Pol. De weg naar goed Nederlands is echter lang en vol hindernissen. De inspanningen leiden niet altijd tot goede resultaten, en het uiteindelijke doel blijkt niet voor iedereen haalbaar. Daarom deze oproep om energie te steken in de wens om elkaar te begrijpen, ook als iemand er niet in slaagt om goed Nederlands te spreken. Een grote uitdaging in een samenleving die kennis van het Nederlands ziet als de belangrijkste sleutel tot integratie.

Week van het Nederlands van 10 tot 17 oktober

Op 10 oktober 2015 wordt de animatiefilm gelanceerd op het Taalunie-congres ‘Taal schept kansen’ in het Vlaams Parlement. De Taalunie wil samen met diverse middenveldpartijen uit Nederland en Vlaanderen gerichte beleidsaanbevelingen formuleren aan het Comité van Ministers.


>> Bekijk de animatiefilmsnel NL leren2

Een initiatief van Samenlevingsopbouw en de Centra voor Basiseducatie, met de medewerking van de Huizen van het Nederlands. De maker is Studio Camp i.s.m. Theater Vonk.


>> Meer info bij Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. - 0473 85 37 05


Terug naar het nieuwsoverzicht