Vandaag lopen in de sector 45 projecten over 'Wonen'.

Samenlevingsopbouw

  • brengt sociale huurders samen om hun zeg te doen over hun woning, woonomgeving en dienstverlening bij hun huisvestingsmaatschappij
  • gaat samen met huurders en eigenaars in tegen problemen op de private woonmarkt zoals discriminatie en uithuiszetting
  • ontwikkelt innovatieve, kleinschalige en collectieve woonvormen op maat van specifieke doelgroepen
  • organiseert advies, vorming en ondersteunt actie- en belangengroepen
  • ijvert samen met mensen in armoede voor een sociaal energiebeleid en voor hun recht op betaalbare energie
  • wil ook voor deze mensen meer energiezuinige woningen

 

Smaakmakers

Dampoort KnapT OP!

Dankzij dit project kunnen tien Gentse noodkopers hun woning renoveren. Zo kunnen ze de woonkwaliteit gevoelig verbeteren en de energieprestatie van hun woning aanpakken. Domus Mundi zorgt voor renovatiebegeleiding op maat. Armoedevereniging SIVI en Samenlevingsopbouw voorzien in sociale begeleiding en een bewonerswerking. Het OCMW creëerde een rollend fonds van €300.000. Uit dat fonds krijgt elke deelnemer een premie van €30.000. De premie betalen ze pas terug als ze hun woning verkopen.

>> Lees meer over het project

 

Leeggoed

In Brussel staan heel wat woningen leeg. Samenlevingsopbouw wil deze woningen tijdelijk gebruiken om er dakloze gezinnen in onder te brengen. Leeggoed is een solidair woonproject met mensen die op de reguliere woningmarkt uit de boot vallen. Zij bezetten en renoveren tijdelijk leegstaande sociale woningen. Hierover wordt een overeenkomst onderhandeld met de sociale huisvestingsmaatschappij.

>> Lees meer over het project