Ze staat al zeven jaar op ziekenkas. Lupus, een vorm van reuma, maakte zich van haar meester. Sinds ze meedoet met de Sterke Mama’s in Houthulst bloeit ze helemaal open. “Ik durf meer te vragen én ik heb hier ontdekt dat ik kan schilderen!” Een portret van Mieke Devogel (40).

“Hier is het een leuke en gezellige boel maar je kan je niet voorstellen wat een aantal van deze vrouwen thuis allemaal meemaken”

Sterke mama Mieke 220x210“Ik leerde de Sterke Mama’s kennen via een vriendin, Marijke. Die postte een paar foto’s van activiteiten op haar Facebook. Dat zag er leuk uit dus ben ik eens meegekomen.” Mieke is alleenstaande moeder van Bert (14). Samen wonen ze net achter de hoek van het OCMW van Houthulst waar vandaag een workshop ‘petit beurre taart maken’ en ‘maak je eigen tuintje in een petfles’ doorgaat. “We willen hier kwetsbare mama’s ondersteunen. Dit doen we door zowel ontmoeting als vormingen te organiseren,” licht projectmedewerker Anje Huysentruyt (49) van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen toe. “Hier is het een leuke en gezellige boel maar je kan je niet voorstellen wat een aantal van deze vrouwen thuis allemaal meemaken. Dat gaat van alcoholisme, partnergeweld tot drugsgebruik of zelfs incest. Wat me de voorbije drie jaar vooral verraste, is de evolutie die de dames doormaakten van geïsoleerde vrouwen naar personen die betrokken zijn op de maatschappij en nu een bredere kijk hebben op het leven.”

Alimentatie te goed

Mieke: “Ik zou de Sterke mama’s niet meer kunnen missen. Ik heb hier veel mensen leren kennen. Bovendien leerde ik bijvoorbeeld de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO) kennen. Ik had nog twee jaar alimentatie te goed van mijn ex-man maar ik wist niet bij welke dienst ik daarvoor moest zijn. DAVO heeft dat voor mij in orde gebracht. Bovendien wist ik niet dat ik recht had op een studietoelage voor mijn zoon. Ook mijn vrienden of familie wisten dat niet. Mijn moeder dacht dat ik 5 euro zou krijgen of zo. Maar het gaat over een aanzienlijk bedrag.”

Reuma

Ondertussen is Mieke vijf jaar gescheiden. Maar een leven met een man ziet ze niet meer zitten. “Ik trek mijn plan. Met de hulp van mijn ouders kon ik gelukkig ons huis overkopen. Ik maak het er gezellig met mijn zoon. Als ik kon, zou ik nog meer investeren in mooie meubels en nieuw behang. Maar er zitten net nieuwe ramen in dus moet ik een beetje sparen.” Ze is opvoedster van opleiding en werkte enkele jaren in de horeca tot ze veel last kreeg van pijn in haar gewrichten en de diagnose lupus werd gesteld. Deze vorm van reuma beperkt haar in haar activiteiten. Zo kan ze deze week niet gaan schilderen. “Ook iets wat ik hier leerde. Ik wist helemaal niet dat ik dat kon!”

“Vroeger kropte ik mijn emoties op. Maar dankzij de Sterke Mama’s kan ik gemakkelijker praten of zal ik sneller iemand om raad vragen”

Mondeling reclamebord

Nu de Sterke Mama’s meer op de hoogte zijn van waar ze terecht kunnen met hun vragen en welke diensten hen kunnen voorthelpen, is het aan hen. In het najaar kunnen ze een cursus volgen over communicatie die van hen ambassadeurs maakt van het project.
Anje: “De bedoeling is dat ze een soort reclamebord worden van de diensten van Houthulst zodat ze mondeling mensen met vragen of problemen kunnen verder helpen.” Maar zover is Mieke nog niet. Het ambassadeurschap ziet ze momenteel niet zitten maar wie weet komt daar, na de vorming in het najaar, verandering in. “Vroeger kropte ik mijn emoties op. Maar dankzij de Sterke Mama’s kan ik gemakkelijker praten of zal ik sneller iemand om raad vragen.”

Ann Palmers, augustus 2016

Lees ook de vorige reportages