Op donderdag 2 februari 2017 werd de kortfilm “De kracht van verbinding” voorgesteld in CC Rix in de rand van Antwerpen, district Deurne. De film toont hoe inwoners met autisme of een beperking hun plek vinden in datzelfde district als resultaat van een jaar samenwerking tussen De Vijver vzw en twee buurtwerkingen, waaronder Dinamo van Samenlevingsopbouw. “Ik was verrast hoe goed de opbouwwerkers hun wijk kennen en inspelen op de noden ervan,” zegt medewerker Tim Van Onckelen van De Vijver vzw.

Tim Van Onckelen 220x172Sinds één jaar werkt hij in buurthuis Dinamo in Deurne-Noord. Het is er lekker warm binnen. De lange tafels staan gedekt en de bezoekers praten gemoedelijk met elkaar. Af en toe hoor je een lach en ‘ne swans’ en wordt er aan Tim’s mouw getrokken. De bezoekers kennen hem en ook Tim is duidelijk op zijn gemak in zijn nieuwe habitat. Een nieuwe aanpak voor vzw De Vijver die in die wijk een vijfhonderdtal mensen met autisme of een beperking ondersteunt bij hun wonen, werken, vrije tijd en vorming.

“Als begeleider van activiteiten bleef ik vaak de aanspreekpersoon waardoor mijn cliënten afhankelijk van mij bleven. In dit buurthuis kunnen ze verantwoordelijkheid opnemen waardoor hun zelfvertrouwen groeit.”

Win-win

“Wij zochten een manier om meer aansluiting te vinden met de buurt. Tot nu toe werkten wij eerder cliëntgericht en niet op een vaste locatie. Ik ondersteunde cliënten individueel of begeleidde gezamenlijke activiteiten, maar door samen iets te doen, bleef ik vaak de aanspreekpersoon waardoor mijn cliënten afhankelijk van mij bleven. In dit buurthuis kunnen ze deelnemen aan de activiteiten van het huis of vrijwilligerstaken uitvoeren. Daardoor zullen ze ook gemakkelijker steunen op andere medewerkers of buurtbewoners waardoor ze deel uitmaken van het geheel. Anderzijds kan ik vertrouwen opbouwen met bezoekers die hier komen en die misschien na een tijdje met een hulpvraag naar mij toe komen.”

De tijd om te leren

De cliënten die in het filmpje aan bod komen, zien er heel tevreden uit met deze aanpak. Orélie kan in het buurthuis oefenen om in publiek kranten te lezen, iets wat haar moeilijk valt door de vele omgevingsgeluiden die haar afleiden. Of Kurt die via buurthuis ’t Pleintje hulp kreeg van een buurtbewoonster om samen naar het theater te gaan. Tim: “Ik merk dat onze cliënten sterker worden en meer zelfvertrouwen krijgen, als ze verantwoordelijkheid kunnen opnemen. Hoe klein die ook is. Zo wilde Fred heel graag koken. Toen hij eraan begon, kon hij geen aardappelen schillen. Waarschijnlijk omdat niemand ooit de tijd nam het hem te leren. Maar nu zijn we een aantal maanden verder en hij kan het nu alleen.”

“We wilden met dit filmpje aantonen hoe belangrijk het is voor onze mensen om niet betutteld te worden maar op hun eigen tempo, volgens hun eigen mogelijkheden mee te kunnen draaien in de maatschappij.”

Ruimte om te falen

Het district financierde de film en volgens Tim bekeek de volledige gemeenteraad de vijf uren opnames die in de buurthuizen plaatsvonden. Hij is dan ook heel blij dat de samenwerking met de drie partners met een jaar wordt verlengd. “We wilden met dit filmpje aantonen hoe belangrijk het is voor onze mensen om niet betutteld te worden maar op hun eigen tempo, volgens hun eigen mogelijkheden mee te kunnen draaien in de maatschappij. We moeten de wereld niet aanpassen aan alle soorten mensen maar onze mensen ook weerbaarder maken om waardig te kunnen functioneren in onze samenleving. Die kracht van onderuit laten komen, heb ik van de opbouwwerkers geleerd. Het is verrassend hoe goed zij hun wijk kennen en durven experimenteren. Er mag ook al eens iets fout lopen. Die ruimte moet er zijn, zodat er weer nieuwe initiatieven kunnen ontstaan. Ze luisteren naar de noden van de wijk en mensen die ideeën hebben, kunnen ze ook mee uitvoeren. Die manier van werken vind ik heel effectief.”

Ann Palmers, februari 2017

Lees ook de vorige reportages