Tijdens de Week van Verbondenheid roepen Samenlevingsopbouw en Bond Zonder Naam op tot meer samenhorigheid in de strijd tegen vereenzaming. We sensibiliseren burgers, bedrijven, verenigingen en gemeenten om tijdens deze week activiteiten te organiseren waarbij mensen samenkomen, samen eten, praten en ervaringen delen. De blikvanger in de Week is de Langste Eettafel. In heel Vlaanderen schuiven mensen samen aan tafel en delen een maaltijd.

Eenzaamheid bij nieuwkomers

De focus ligt dit jaar op eenzaamheid bij nieuwkomers en migranten. De vluchtelingencrisis beheerste het voorbije jaar de actualiteit. Nu vluchtelingen beginnen aan het inburgeringsproces vragen we met dit initiatief aandacht voor de gevoelens van eenzaamheid en isolatie die inburgeraars ervaren. Zij hebben het moeilijk om een nieuw netwerk uit te bouwen, en banden ontwikkelen met Belgen is niet evident. De Langste Eettafel is ideaal om eerste contacten te leggen.

Een Langste Eettafel in het Vlaams Parlement op 10 oktober

Dan schuiven parlementairen en nieuwkomers samen aan de ontbijttafelel voor een gesprek. Parlementsvoorzitter Jan Peumans, Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans en de parlementsleden Yasmine Kerbache, Bart Van Malderen, Imade Annouri, Sonia Claes, Bart Carron en Nahima Lanjiri zegden toe.


week verbondenheid>> Bekijk het overzicht van activiteiten bij jou in buurt
en organiseer zelf een Langste Eettafel

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht