Bewezen: goed werk tegen een goede prijs

Sinds minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) een jaar geleden een moratorium op nieuwe wijkgezondheidscentra heeft afgekondigd, is het debat tussen voor- en tegenstanders alleen maar verhard. Het Intermutualistisch Agentschap (IMA) voedt de discussie nu met nieuwe cijfers over de kosten en de kwaliteit van de zorg in de wijkgezondheidscentra.

"De studie bevestigt onze oude conclusies: de overheid verliest geen geld door de wijkgezondheidscentra, maar wint aan kwaliteit in de zorg," zegt Lieven Annemans (UGent).

De conclusies komen grotendeels overeen met een studie van het Federaal Kenniscentrum (KCE) uit 2008, onder leiding van professor gezondheidseconomie Lieven Annemans (UGent). Sindsdien is het aantal patiënten en wijkgezondheidscentra verdubbeld en hun financiering hervormd, waardoor het rapport de naam kreeg achterhaald te zijn.
Uit de update van die studie leidt het IMA nu de aanbeveling af dat de overheid de plek van wijkgezondheidscentra in de gezondheidszorg moet erkennen. Die oproep komt op een cruciaal moment. Over enkele weken worden de eerste resultaten van een audit over de wijkgezondheidscentra verwacht die minister De Block bij consultancybureau KPMG heeft besteld. ‘We zullen beide analyses combineren om tot een correct beeld te komen en de juiste maatregelen te kunnen nemen’, klinkt het in een reactie.


gezondheid varken

 

>> Lees het hele artikel in De Standaard, 8 december 2017

>> Lees de commentaar van Bart Brinckman (DS, 8 december 2017)

 

Terug naar het nieuwsoverzicht