Een reactie vanuit Samenlevingsopbouw 

Er is een groot probleem met discriminatie op de Antwerpse private huurmarkt. Dat concludeert socioloog Pieter-Paul Verhaeghe (VUB) na een studie naar ongelijke behandeling van mensen met buitenlandse roots. Uit de resultaten blijkt dat in maar liefst 40 procent van de gevallen de persoon met de Vlaamse naam meteen werd uitgenodigd om de woning te bezichtigen en die met de Maghrebijnse naam niet.

Opbouwwerkers schrikken niet van de verschillende behandeling van kandidaat-huurders op de Antwerpse huurmarkt. Ellen Van Doren: “We hoopten wel dat het enkel op basis van de naam niet zo extreem was, uiteraard.” Mohamed El Majjoudi vult aan: “Wij werken dan nog eens met mensen die bovenop een ‘vreemde naam’ een vervangingsinkomen hebben of niet perfect Nederlands praten. Hun zoektocht lijkt nu hopeloos. Maar bij de pakken blijven zitten is geen optie. Daarom zijn praktijktesten zo belangrijk. Ze geven de politiek de kans om discriminatie aan te pakken.”

Het actieplatform PraktijktestenNu, waar Samenlevingsopbouw deel van uitmaakt, vraagt dat ook Antwerpen praktijktesten invoert, naar het voorbeeld van Gent.

 

praktijktest ill

>> Lees de reactie vanuit Samenlevingsopbouw

>> Lees hoe Ferhad zijn weg zocht op de Antwerpse arbeids- en woonmarkt.

>> Lees het artikel in Het Nieuwsblad van 24/09/2018

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht