Armoedeorganisaties trekken aan de alarmbel

De VDAB lanceert een vernieuwde dienstverlening en trekt daarmee volop de digitale kaart. Samenlevingsopbouw en het Netwerk tegen Armoede maken zich grote zorgen over de effecten voor werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. U leest er meer over in het artikel op sociaal.net.

Een gemiste kans

Samenlevingsopbouw en het Netwerk tegen Armoede verzetten zich niet tegen het principe van digitalisering op zich. Digitalisering kan wel degelijk helpen om drempels weg te werken voor kwetsbare groepen. Maar dan moet er veel meer begeleiding op maat zijn. In de nieuwe VDAB-strategie is dat allesbehalve gegarandeerd.

Een hervorming van de diensten die werkzoekenden begeleiden naar werk, had de stem van mensen in die kwetsbare posities goed kunnen gebruiken. Dat is een gemiste kans. Samenlevingsopbouw en het Netwerk tegen Armoede werken dag in dag uit met mensen in een kwetsbare positie. We willen vanuit de noden en behoeften van de meest kwetsbaren mee nadenken hoe de nieuwe dienstverlening best wordt herschikt.

20 november 2018 - Inspiratiedag voor een toegankelijke arbeidsmarkt (Vlaams Parlement)

Op deze dag van Samenlevingsopbouw is 'digitalisering van VDAB-diensten' één van de thema's met goede praktijken en beleidsvoorstellen van kwetsbare werkzoekenden zelf.

>> Bekijk het programma


VDAB digitalisering

 

>> Lees het integrale artikel (30 oktober 2018) op sociaal.net

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht