Als de baksteen zwaar op de maag ligt


Een nieuw fonds helpt families met een laag inkomen om hun woning veilig en energiezuinig te maken. Natan Hertogen, opbouwwerker Samenlevingsopbouw, wijst erop dat deze families ook begeleiding nodig hebben.

Vorige week kondigde de Vlaamse regering de opstart van een ‘noodkoopfonds’ aan. Dankzij het fonds zullen 600 Vlaamse ‘noodkopers’ de woonkwaliteit en energieprestatie van hun woning kunnen verbeteren. Het project 'Dampoort knapT OP!' (Gent) heeft de Vlaamse regering geïnspireerd. Alle Vlaamse steden en gemeenten zullen met hun collectieve renovatieprojecten kunnen aankloppen bij het fonds. Vlaanderen telt maar liefst 119.000 noodkopers.

"Minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD), die het fonds opstart, heeft een loepzuivere voorzet gegeven aan de volgende Vlaamse regering. Die moet dit noodkoopfonds uitbouwen tot een breed Vlaams sociaal renovatiefonds voor collectieve renovaties, dat allerlei doelgroepen ondersteunt. De ministers van Energie, Wonen, Armoedebestrijding, Welzijn, Omgeving en Stedenbeleid zijn samen aan zet om de financiering van dit voorstel rond te krijgen. Allemaal zijn ze bevoegd om voluit in te zetten op een sociaal renovatiebeleid. Ook lokale overheden hebben hier een verantwoordelijkheid."


dampoort 220x156

>> Lees de opinie in DS, 20 mei 2019

 

>> Meer over Dampoort knapT OP!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht