Werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen


Opbouwwerkers van Samenlevingsopbouw werken dagelijks aan duurzame oplossingen voor maatschappelijke problemen. Dat doen ze met en voor mensen die op 26 mei heel verschillend hebben gestemd. Van uiterst links tot uiterst rechts. Hoe gaan we daarmee om?


Misschien ken je iemand als Stefan, die een slimme oplossing vond voor mensen die hun hoge energierekening maar met moeite kunnen betalen. Als opbouwwerker van Samenlevingsopbouw in West-Vlaanderen stapte hij naar technologiebedrijf Bosch en ontwikkelde hij een huurmodel voor energiebesparende huishoudtoestellen. Zo kunnen tal van gezinnen met een beperkt budget toch die nieuwe, zuinige wasmachine in huis halen.

Of wie weet ken je een opbouwwerker als Jaouad, die in Antwerpen buurtvaders ondersteunt. Buurtvaders die zich vrijwillig inzetten om hun wijk aangenaam te houden voor iedereen: van jong tot oud, van winkeluitbater tot organisator van evenementen.

Er zijn ook opbouwwerkers als Johan, die mee aan de wieg stond van Hal 5 in Leuven en er zorgde voor een buurtbar en sociale buurtwinkel. En opbouwwerkers als Anna, die in Beringen-Mijn een initiatief coördineert dat kinderen uit de buurt kansen geeft om deel te nemen aan allerlei vrijetijdsactiviteiten. Of als Lamyae, die in Kuregem een spaargroep oprichtte om de eerste kosten te dekken van deelnemers die een woning willen kopen.

Luisteren naar iedereen en naar echte oplossingen streven

Wat al die opbouwwerkers gemeen hebben? Ze werken met en voor mensen die dagelijks tegen uiteenlopende maatschappelijke problemen aanlopen én die op 26 mei op alle mogelijke partijen stemden. Van uiterst links tot uiterst recht. Wat wij daarvan vinden? We zijn blij dat mensen hun stem lieten horen en vinden dat er naar hen moet worden geluisterd. Naar de bezorgdheden en problemen van iedereen, want ieders stem telt.

We vinden ook dat het nieuwe beleid niet alleen met mensen in gesprek moet gaan, maar bovenal naar echte oplossingen moet streven. Zodat iedereen zich veilig en fair behandeld kan voelen, betaalbaar kan wonen, menswaardig ouder kan worden, naar de dokter kan of de schoolfacturen kan betalen. Onze opbouwwerkers willen beleidsmakers daar zelfs bij helpen, samen met mensen die het moeilijk hebben. Met hun duurzame en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen zijn ze graag een bron van inspiratie.

Maatschappelijk opbouwwerk: meer dan ooit verbinden

Ook na 26 mei willen we er dus zijn voor iedereen die met ons naar oplossingen zoekt, die met ons samenwerkt, die zich bij ons veilig en gekoesterd voelt, die bij ons een uitdaging vindt en die bij ons komt met haar of zijn mening, verdriet, boosheid of pijn.

Over dat laatste moeten we nog iets kwijt: vaak stappen mensen op ons af met verhalen over racisme en discriminatie. Van uitgescholden worden tot fysiek geweld. Het gaat om mensen die het beste met hun omgeving voor hebben, al hoeven we dat er eigenlijk niet bij te zeggen. Het spreekt voor zich dat we elke vorm van onrechtvaardige behandeling puur op basis van huidskleur, afkomst of levensbeschouwing niet oké vinden. En dat we de deelnemers in onze projecten, vrijwilligers en collega’s die daarmee te maken krijgen steunen.

En zo komen we graag tot een positieve conclusie. Er zijn voor iedereen, dat is luisteren naar iedereen, streven naar een rechtvaardig beleid voor iedereen en meer dan ooit verbinden. Uitdagingen die we vanuit Samenlevingsopbouw met hart en ziel aangaan.


Terug naar het nieuwsoverzicht