Thuis zijn, wat betekent dat? Een fijne plek om een groot deel van je tijd door te brengen? Voor veel mensen wel. Maar niet voor iedereen. Er zijn ook mensen voor wie het onmogelijk is om een degelijke, betaalbare woning te vinden. Ze leven in slechte, ongezonde woningen of zelfs op straat. Samenlevingsopbouw Brussel werkt aan oplossingen door in te zetten op tijdelijk gebruik van leegstaande panden.

Kan je je inbeelden dat je ziek wordt, je job verliest, de huur niet meer kan betalen, snel iets nieuws moet zoeken en enkel een uitgeleefde woning van een huisjesmelker vindt? Dat je op de vlucht bent geslagen voor oorlog in je thuisland, bescherming zoekt in België, maar wacht op je papieren waardoor je nog niet kan huren en op straat terechtkomt? Of dat je een job hebt maar niet veel verdient, alleen voor je kinderen moet zorgen, aan alle voorwaarden voldoet om geholpen te worden met een sociale woning, maar dat je op een wachtlijst terechtkomt?

Overheid moet wooncrisis aanpakken

Door de manier waarop onze huizenmarkt is georganiseerd, is het voor sommige mensen onmogelijk om hun situatie te verbeteren. Hoe hard ze ook hun best doen. Er is een wooncrisis en het is aan beleidsmakers om dringend keuzes te maken en die crisis aan te pakken. Eén van de oplossingen voor mensen in woonnood is het tekort aan woningen koppelen aan leegstand en daar een goed regelgevend kader voor maken.

Naar een alternatieve woonvorm van tijdelijk gebruik

Tijdelijke bezetting of tijdelijk gebruik is een woonvorm waar Samenlevingsopbouw innovatieve projecten rond ontwikkelt. In Brussel bijvoorbeeld in de Frankrijkstraat. Met de eigenaar van een groot leegstaand pand werd afgesproken dat Samenlevingsopbouw Brussel er voor een periode van vier jaar een tiental gezinnen mocht onderbrengen. De gezinnen knapten zelf hun appartementen op. Ze krijgen begeleiding om te sparen en stoppen elke maand een klein bedrag in een fonds, waarmee de kosten worden gedekt en nieuwe tijdelijke woonprojecten worden opgezet.

Maandelijks organiseren de bewoners een overleg. Over hun woonsituatie, over contacten met de eigenaar en met politici, enzovoort. Voor zichzelf stellen ze onder begeleiding van een opbouwwerker van Samenlevingsopbouw ‘springplankdoelstellingen’ voorop om te bouwen aan een toekomst. Yrina, één van de bewoners van het pand, verwoordt haar ervaring met wonen in de tussentijd zo: “De stabiliteit die ik hier vond had ik nodig om werk te zoeken, om deel te nemen aan de samenleving en om nuttig te zijn.”

In De Standaard Weekblad van 17 augustus vind je een fotoreportage over het project in de Frankrijkstraat met foto’s van Muriel Verbist.

>> Lees meer over het project van Samenlevingsopbouw Brussel


Terug naar het nieuwsoverzicht