Dankzij Dampoort KnapT OP! kon Els haar woning toch renoveren

 

“Als je in geldnood zit, dan ben je alleen maar daarmee bezig. Je kijkt voortdurend naar je portemonnee. Ruimte om aan de lange termijn te denken en creatief te zijn is er niet.” Voor Els was het ondenkbaar om haar slechte woning te renoveren. Tot Samenlevingsopbouw Gent samen met een aantal andere organisaties op de proppen kwam met het innovatieve idee van een rollend fonds, dat intussen door de Vlaamse overheid is overgenomen.

els rollend fondsEls, een dynamische vrouw met rode haren en dito bril, woont samen met haar twee tieners in een huisje in de Gentse Dampoortwijk. Financieel heeft ze het niet makkelijk. “Om mijn kinderen zoveel mogelijk kansen te geven, heb ik mezelf altijd alles ontzegd. En dan nog stelden ze soms de vraag of we arm zijn. Dat doet pijn. Het bijt in je buik.”

Het huisje heeft Els indertijd gekocht. Maar er was veel niet in orde. Het dak was niet geïsoleerd, om te verwarmen was er maar één gaskachel, de elektriciteit was niet goed gelegd, er was opstijgend vocht en op een gegeven moment kwam er een grote barst in de muur. “Door die barst sliep ik niet meer. Maar een renovatie kon ik niet betalen.”

Premie en begeleiding

In Vlaanderen zijn ze met 119.000. De gezinnen die een eigen woning hebben, maar in slechte, ongezonde omstandigheden wonen. Het gaat om mensen die geen middelen hebben om te renoveren. Een aanzienlijk deel van hen zijn ‘noodkopers’, die een minderwaardige woning kochten omdat ze niets betaalbaars vonden op de private huurmarkt of omdat ze op een lange wachtlijst terechtkwamen voor een sociale woning.

Samenlevingsopbouw Gent analyseerde het probleem en zocht samen met lokale armoedeorganisatie SIVI en renovatiebegeleider Domus Mundi naar een efficiënt model om de problemen waarmee noodkopers te maken krijgen aan te pakken. Zo ontstond in 2014 het project ‘Dampoort KnapT OP’. Met OCMW Gent werd afgesproken dat 10 gezinnen elk 30.000 euro zouden krijgen uit een fonds om hun huis te renoveren. Ze kregen ook bouwtechnische en sociale begeleiding.

De gezinnen moeten de geïndexeerde som terugbetalen bij verkoop. Zo ontstaat een ‘rollend fonds’ en kunnen op termijn nieuwe gezinnen beroep doen op de premie. Het OCMW zag er snel het nut van in. Want koude, vocht en andere woonproblemen kosten op termijn veel meer.

Vlaams noodkoopfonds

Els nam deel aan het pilootproject. “Ik heb enorm veel bijgeleerd. Ik liet de elektriciteit in orde brengen, er kwam een condensatieketel, ik heb het vochtprobleem aangepakt, de barst is hersteld en de kinderen kregen elk een kamer. We hebben zelf ook de handen uit de mouwen gestoken: houten planken afschuren en bewerken, schilderen, enzovoort. Het was een moeilijke periode, maar dankzij de begeleiding die ik kreeg is het me gelukt en zijn veel zorgen weggevallen.”

Het project inspireerde de vorige Vlaamse regering, die in mei aankondigde dat ze in het najaar zelf een noodkoopfonds opricht waarop OCMW’s kunnen intekenen. Het voorlopige doel is om op korte termijn 600 gezinnen te helpen.

>> Lees het opiniestuk van opbouwwerker Natan Hertogen in De Standaard (20 mei 2019) over het noodkoopfonds van de Vlaamse regering

>> Meer over ‘Dampoort KnapT OP’, het pilootproject van Samenlevingsopbouw Gent dat woningen van kwetsbare gezinnen gezonder, veiliger, energiezuiniger en duurzamer maakte via een rollend fonds. Vandaag loopt 'Gent knapt op', een opschaling van de projecten Dampoort KnapT OP! en Rabot KnapT OP!, waarbij in totaal 25 woningen gerenoveerd zijn.

>> Maak kennis met andere innovatieve woonprojecten van Samenlevingsopbouw voor mensen met een bescheiden inkomen.


Terug naar het nieuwsoverzicht