Alle groepsactiviteiten van Samenlevingsopbouw worden door de uitbraak van het coronavirus geschrapt tot minstens 13 april. We kwamen tot die beslissing op basis van richtlijnen van de overheid en omdat we onze verantwoordelijkheid willen nemen ten aanzien van mensen met een zwakkere gezondheid. Onze opbouwwerkers doen er alles aan om mensen zo goed mogelijk te informeren en om hen op alternatieve manieren te blijven ondersteunen.  

De acht regionale vzw’s van Samenlevingsopbouw organiseren dagelijks activiteiten met groepen mensen, zowel in buurtwerkingen als binnen projecten. Om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden dat soort activiteiten nu geschrapt.  

Dit is een moeilijke beslissing. Mensen een plek geven waar ze warmte, rust en ondersteuning vinden, waar ze hun mening kwijt kunnen en waar ze samen ideeën kunnen ontwikkelen en de handen uit de mouwen kunnen steken is immers de kern van ons werk.   

Opbouwwerkers blijven bereikbaar 

Onze opbouwwerkers blijven wel bereikbaar. Ze nemen ook zelf contact op met deelnemers en vrijwilligers, om hen te informeren en om te horen hoe het gaat of welke problemen ze nu ondervinden. We zoeken naar manieren om signalen te registreren en gaan daarover in overleg met partners en andere organisaties. We werken ook aan alternatieven, waarbij mensen niet in groep hoeven samen te komen. Een opbouwwerker van Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant bedacht alvast de Facebookgroep "Verspreid solidariteit, geen virus!", waarin mensen worden aangemoedigd om ouderen en mensen in een kwetsbare positie in hun buurt te helpen.

 

Hieronder vind je informatie per regio