Met een groot gezin moeten binnenblijven in een kleine woning, leren op afstand zonder laptop, inkomensverlies waardoor je zelfs geen basisproducten meer kan kopen, hogere energierekeningen die je al met moeite kon betalen ... De coronacrisis treft sommige mensen ongemeen hard.

Ook al zijn onze groepsactiviteiten opgeschort, toch blijven opbouwwerkers alles geven om mensen die het moeilijk hebben te ondersteunen. Ze blijven bereikbaar en zetten alternatieve activiteiten op. Daarnaast geven we signalen door aan beleidsmakers. Dat doen we samen met verschillende andere organisaties.


Coronamaatregelen en sociaal isolement

corona isolement knackCorona zorgt ervoor dat mensen die het moeilijk hebben nog meer worden afgesloten van de buitenwereld. Collega's Philippe Liesenborghs en Veerle Verslype roepen de beleidsmakers die beslissen over de exitstrategie op om daarmee rekening te houden. (foto stockbeeld)

Lees hun opinie op Knack.be (10/5/2020)

 

"Mensen die normaal overleven redden het niet meer"

corona soeptoer"Mensen die ik al twintig, dertig jaar ken als 'overlevers' redden het vandaag niet meer. Door de coronacrisis worden de bestaande problemen en miserie onwaarschijnlijk uitvergroot." Dat merken opbouwwerker Mieke en haar collega's tijdens hun soeptoer in Turnhout.

Lees meer


Vrijwilligersnetwerk van Zorgzame Buren

corona zorgzame buurIn de West-Vlaamse gemeenten Deerlijk en Moorslede werkt Samenlevingsopbouw aan 'zorgzame buurten'. Vandaag melden nieuwe vrijwilligers van alle leeftijden zich aan om iets voor hun buren te doen.

Lees meer


 

Koning Filip loopt voor Robin Food

robin foodDoor de coronacrisis zijn meer mensen op voedselhulp of goedkope prijzen bij de sociale kruidenier aangewezen. Tegelijk zitten boeren met groentenoverschotten. Koppel de twee aan elkaar en je hebt Robin Food, een actie van Samenlevingsopbouw Riso Vlaams Brabant.

Lees meer

Robin Food krijgt steun: Joggende koning Filip voor Covid-19 km-challenge en Frietjes van aardappeloverschotten van boer Bernard

Voedselhulp cruciaal in Brussel

loods noodhulpBij het uitbreken van de coronacrisis dreigde honger door het grote tekort aan voedselpakketten. Samenlevingsopbouw Brussel zette snel een voedselbedelingsinitiatief op, samen met de vzw Cultureghem.

Lees meer

 

De echte piek moet nog komen

corona BrusselBRUZZ sprak met armoede-expert Wim Van Lancker en met Angela van de Wiel, van vzw Samenlevingsopbouw Brussel. In Brussel is er een duidelijke toename in de hulpvragen bij diverse risicogroepen. De noden zijn nu al groot voor wie inkomensverlies lijdt, afhankelijk is van voedselhulp of leeft van een uitkering. Maar de echte piek wordt pas de komende maanden verwacht.
Lees de reportage in BRUZZ (© Photonews)

Voedselhulp is nodig, structurele oplossingen ook

Soc kruidenier 1Voedselhulp is noodhulp voor mensen die dreigen honger te hebben. Zeker in crisistijden moeten we daarop inzetten. Maar noodhulp moet steeds gepaard gaan met meer structurele maatregelen.

Lees ons standpunt op Knack.be (27/3/2020)


 

Sara geeft niet op. Ondanks corona en het zoveelste interim-contract

corona interimcontractVeel mensen zitten in precaire arbeidssituaties. Zij worden extra hard getroffen door de coronacrisis. Sara vertelt aan opbouwwerker Fred hoe zij daarmee omgaat.

Lees meer


 

Rendez-vous in De Lochting in coronatijden

De Lochting ronseIn een wijk als De Prinskouter (Ronse) is de nood aan groene ruimte groot. Zeker nu. Opbouwwerkers van Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen houden een sociale moestuin en grasveld open op afspraak.

Bekijk de VRT-reportage (9/4/2020) en Lees meerDe blijde weide

corona dinamo tuinWe moeten naar meer publieke ruimte die beter afgestemd is op de mensn die daar het meest nood aan hebben. Buurtwerk Dinamo stelt twee privétuinen ter beschikking voor wie er geen heeft. Een uurtje tuinplezier op afspraak.

Lees meer

 

Samentuinen in uw kot

corona samentuinenBuurtbewoners zaaien en kweken groeten en kruiden in hun kot. Wanneer het weer veilig is verhuizen ze naar de 'samentuinen'. Topidee van de opbouwwerkers van Samenlevingsopbouw Antwerpen stad.

Lees meerVlotte heropstart van moestuinen

corona samentuinen gentIn Gent willen ze het zomerseizoen niet verloren laten gaan. Vrijwilligers krijgen zaaipakketten en zorgen thuis voor het voorbereidend werk.

Lees meer
Zaai solidariteit

corona zaai solidariteitVrijwilligers en opbouwwerkers gaan in Ronse deur aan deur om zaden van kruidenplanten uit te delen. Verschillende wandelaars verspreiden tegelijk ook 'zaadbommen van bloemen' in en rond de stad. Een welkom initiatief in coronatijden!

Lees meer

 

De Babbelstoel

corona babbelstoelIn Limburg riepen opbouwwerkers de 'babbelstoel' in het leven. Van op een veilige afstand sociaal contact houden is cruciaal voor mensen die eenzaam zijn en dringende hulpvragen hebben.

Bekijk de VRT-reportage (3/5/2020)

 


Meer aandacht nodig voor jongeren

corona jongerenWe staan niet altijd stil bij hoe zwaar de coronamaatregelen wegen op jongeren. Zeker wanneer ze met een groot gezin in een kleine ruimte wonen en buiten ontspannen geen optie is. Eén van de initiatieven om daaraan tegemoet te komen speelt zich af in Zelzate.

Lees meer op vrt nws (5/5/2020)

 

'Wonen met Kansen' geeft jongeren ademruimte

corona WMKNu de corona-maatregelen stilaan versoepelen, kan het project weer een versnelling hoger schakelen en een oproep doen naar vrijwilligers die jongeren willen helpen om op eigen benen te staan.

Lees meerIftar vanuit uw kot

corona iftarIn Zelzate zette opbouwwerkster Muraz mee haar schouders onder een alternatief voor de traditionele avondmaaltijden tijdens de ramadan.
(foto Wannes Nimmegeers)

Lees meer

 

Inloophuis wordt callcenter

corona callcenterDe opbouwwerkers van de Kom-Af (Roeselare) gooiden hun werking helemaal om. Met telefoon- en chatgesprekken bereiken ze heel wat mensen en helpen hen verder. Helaas moeten die het nu even stellen zonder dat fysieke bemoedigende schouderklopje.

Lees meer

 

Drarrie doe niet zot, blijf in je kot

SOS2Hoe informeer je jongeren over de coronamaatregelen? De collega’s van het project ‘Samen op Straat’ van Samenlevingsopbouw Antwerpen pakten het creatief aan met een filmpje gemaakt door jongeren en Antwerpse influencers.

Bekijk het filmpje

 

Verspreid schoolboeken, geen virus

schoolboeken coronaBrugfiguren leggen de verbinding tussen school, gezin en verschillende diensten in de gemeente. Ook in coronatijden kan zo’n brugfiguur een belangrijke rol opnemen. Lees mee in het dagboek van Anje en Veerle van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen.

Anje en Veerle

 

Leesboeken uitdelen in lockdown

corona boekenpakketHet stadsbestuur, de bibliotheek en drie uitgeverijen schenken samen zo'n 400 leesboeken aan Samenlevingsopbouw in Ronse. Kinderen die er baat bij hebben krijgen een boekenpakketje om hun leesvaardigheid op peil te houden tijdens de lockdown. (foto Lieke D'Hondt)

Lees meer

 

'Laptop Task Force' ondersteunt Zaventemse basisscholen

corona laptopsSamenlevingsopbouw zorgt samen met vele partners voor gratis laptops. "Ook contact houden met de gezinnen en kinderen is minstens even belangrijk voor hen", zegt opbouwwerker Els.

Lees meerIn de bres voor permanente bewoners van campings

campingwonen1Door de coronamaatregelen werden op enkele locaties initiatieven genomen om ook permanente bewoners van campings uit hun woonst te zetten. Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant trok tijdig aan de alarmbel.

Lees meer

 

Verspreid solidariteit, geen virus

facebook coronaHalf maart al startte een opbouwwerker van Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant het initiatief ‘Verspreid solidariteit, geen virus’ op Facebook. Het inspireerde mensen van over heel België én zelfs het buitenland om als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken.

Lees meer


Terug naar het nieuwsoverzicht