De coronamaatregelen hadden ook gevolgen voor De Week van Verbondenheid (29 mei – 7 juni), die Samenlevingsopbouw en Bond zonder Naam samen organiseren. De oproep tot meer verbondenheid, samenhorigheid in de strijd tegen vereenzaming bleef intact. Alleen konden we die tijdens deze campagne niet vertalen in grote bijeenkomsten waar mensen samen aan tafel schuiven.

Onder het motto ‘afstand is niet hetzelfde als afstandelijkheid’ kreeg ‘De Langste Eettafel’ dit jaar vorm via tal van lokale activiteiten en helemaal coronaproof.

Zo zorgden gepersonaliseerde placemats op vele plaatsen in Vlaanderen de hele week voor warme boodschappen onder elkaar. Mensen konden op de placemats een persoonlijke boodschap kwijt voor een vriend, kennis of familielid met wie ze heel graag nog eens willen tafelen. Onze opbouwwerkers en vrijwilligers gingen op pad en bezorgden de placemats bij de juiste persoon.

Elders trokken ze de buurten en wijken in met goodiebags of met soep van Robin Food voor ‘soep met babbeltjes’. In Deurne bakten vrijwilligers lekker zoet gebak voor het ‘Suikerfeest/afhaalmoment’ en verdeelden 113 porties bij de buurtbewoners. Allemaal gesmaakte alternatieven die met veel enthousiasme onthaald werden.

In Zonhoven namen meer dan 400 mensen deel aan de virtuele Langste Eettafel van het Dorpsrestaurant. In heel wat Brugse straten werden op vrijdag om klokslag 19u30 de stoelen op de stoep gezet voor ‘De Langste Stoel’. Een initiatief dat het belang van sociaal contact in de verf wou zetten.


Nog meer initiatieven van Samenlevingsopbouw ontdek je hier:

corona WVV2>> Bruggen bouwen tijdens de Week van Verbondenheid in Ronse

>> Een overzicht van de vele initiatieven in Vlaams-Brabant

>> Creatieve alternatieven in Roeselare, Oostende en Brugge

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht