“De voorbije maanden waren een rollercoaster. Ik bekijk het graag als een avontuur. Wij zijn de eersten in heel de geschiedenis die zo’n lange quarantaine hebben meegemaakt. Dat is toch speciaal!”  Karen is vrijwilliger bij buurtwerking Dinamo in Deurne-Noord. Tijdens de coronacrisis was Dinamo verplicht de deuren te sluiten. “Mijn moeke en mijn beste vriend zijn eind 2019 kort na elkaar overleden. Voor mij was het een eenzame periode, zeker die eerste week. Ik was zo blij toen ineens de bel ging en opbouwwerker Joke voor de deur stond. We hebben een uur gebabbeld, over van alles. Zij op de straat, ik vanuit mijn raam op de eerste verdieping.”

Contact blijven opzoeken met buurtbewoners

Joke knikt. “In het begin was het zoeken, maar bij Samenlevingsopbouw hebben we snel beslist dat we het niet konden maken om onze mensen in de steek te laten. Onze deuren waren misschien wel dicht, maar onze werking bleef gewoon draaien. We zochten naar manieren om outreachend te werken: stof rondbrengen om mondmaskers te maken, speelpakketten uitdelen, laptops verdelen, enzovoort. Zo onderhielden we het contact met de buurt. ‘Hoe is het met nu met je’, was telkens onze openingszin.”

Koffie en Formulieren

In mei ging de buurtwerking weer open. Donderdagvoormiddag is het er druk. Dan kan je langskomen bij Koffie en Formulieren. Vrijwilligers helpen bezoekers bij het lezen van moeilijke brieven, het invullen van complexe paperassen, of het bellen naar een officiële dienst. “De coronacrisis heeft er hard ingehakt”, ziet Alicija, de opbouwwerker die Koffie en Formulieren bij Dinamo coördineert. “Het water staat veel gezinnen aan de lippen. We worden overstelpt door mensen die hulp nodig hebben, vooral bij het invullen van de belastingen en het in orde brengen van hun dossier technische werkloosheid. Normaal zouden ze hiervoor bij de officiële instanties terecht moeten kunnen, maar de meeste zijn nog dicht of werken enkel online. Ondertussen doen onze vrijwilligers hier wat ze kunnen.”

Net even anders

Koffie en Formulieren werkt op afspraak, maar drie dagen per week kunnen bezoekers ook vrij binnenwandelen in Dinamo. “Alles is net even anders dan vroeger”, vertelt opbouwwerker Zahid. “Zo is het fietsatelier terug open, maar kan je de herstelling niet zelf uitvoeren. Onze vrijwilligers doen dat en enkele dagen later staat je fiets voor je klaar. Anderstaligen kunnen hun Nederlands oefenen bij 2-Spraak, maar we vragen om op voorhand een tafeltje te reserveren om rustig en met voldoende afstand te kunnen babbelen. Soeperdeboere, waarbij vrijwilligers voor de bezoekers een maaltijd koken, kan vooralsnog niet doorgaan. Dat is spijtig, want daar komt altijd veel volk op af. Als opbouwwerker is dat een kans om mensen aan te spreken.”

De Babbeltuin

Karen is normaal een van de koks. “Maar dat risico kan ik nu niet nemen. Ik hoor dat COVID-19 jonge, gezonde personen al heel ziek maakt. Ik ben al wat ouder en hartpatiënt. Ik overleef het niet als ik besmet geraak. Gelukkig is er nu op dinsdag en donderdag de Babbeltuin.” Dinamo leent de tuin van de parochie. Elke dinsdag en donderdag kan iedereen er terecht om te picknicken of gewoon een praatje te slaan.

“We zullen creatief moeten zijn de komende maanden”, weet Joke. “Het wordt wat trial and error. De inspiratie voor de Babbeltuin haalden we alvast bij onze collega’s van Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen. Op die manier kunnen mensen elkaar toch ontmoeten. We zetten er ook onze boekenbakfiets, waar kinderen boekjes kunnen uitlenen. En we organiseren creatieve momentjes waarop bezoekers de tuin mee kunnen inrichten.”

Radio Rix

Joke moet ervandoor. “Samen met mijn collega's Hafida en Melissa presenteren we om de twee weken een programma op Radio Rix, de vrije radio die het cultuurcentrum van Deurne tijdens corona opstartte. We draaien plaatjes, babbelen over wat er in de buurt leeft en wat er in Dinamo te doen is. Luisteraars kunnen bellen of reageren op de chat. Op die manier lijkt het alsof we toch een beetje allemaal samen zijn.” Ondertussen kondigt Hafida als een volleerd DJ nog een nummer aan: Joe Cocker, ‘With a little help from my friends’.

Meer verhalen over Dinamo vind je hier en in het boek ‘Tubes en Talloren. Lief en leed in Deurne-Noord’