Onderbescherming aanpakken

Sinds 2015 geeft Samenlevingsopbouw in Antwerpen vorm aan het project De Budgetgidsen, dat lokaal onderbescherming aanpakt. Het draaiboek (2020) bundelt hun ervaringen en tips voor wie een gelijkaardige werking opzet.

De Budgetgidsen is een buddyproject waarbij een aanvrager en een budgetgids samen op weg gaan om de rechten van de aanvrager te realiseren. Professionele omkadering zorgt voor de ondersteuning. Aan het einde van het traject kent de aanvrager zijn rechten, hij kan hulp inschakelen als het niet lukt om tot die rechten te komen en kent daarvoor de juiste organisaties en diensten.

"Een budgetgids neemt het niet van de aanvrager over", zegt coördinator Leen Van den Bulck. "Praktisch wil dat zeggen dat de budgetgids de dingen niet voor de aanvrager doet. Als er een formulier ingevuld dient te worden, helpt de budgetgids daarbij, maar het is de aanvrager die de pen vast houdt. Als er naar een instantie moet gebeld worden, zal de budgetgids dat de eerste keer misschien wel doen, maar daarna is het aan de aanvrager. Een budgetgids zal misschien wel eens meegaan naar het OCMW, maar de aanvrager voert het woord. Dat is belangrijk omdat we merken dat mensen op die manier sterker worden. Ze leren dingen bij en hun zelfvertrouwen groeit.”


>> Grasduinen door het draaiboek

>> Meer over De Budgetgidsen, een project van Samenlevingsopbouw Antwerpen stad


Terug naar het nieuwsoverzicht