Social distancing staat haaks op de nabijheid die voor Samenlevingsopbouw zo cruciaal is. Geen fysieke ontmoeting en niet bij mensen thuis kunnen komen, raakt het hart van het werk.
Samenlevingsopbouw is door de Vlaamse overheid erkend als 'essentiële dienstverlening'. Dat betekent:"de dienstverlening naar kwetsbare personen zoveel mogelijk waarborgen, met nadruk op het behouden van contacten, de toegankelijkheid van de dienstverening en outreachend werken." En dat doen opbouwwerkers. De coronaperiode vergt veel improvisatie en flexibiliteit. Naast digitaal en telefonisch contact stappen opbouwwerkers ook actief naar mensen toe. Contact houden met wie erg kwetsbaar is - niet enkel op afspraak maar letterlijk aan de voordeur - is essentieel.
Zo capteren we de noden en behoeften van mensen die het moeilijk hebben. We vertalen de bekommernissen in beleidsaanbevelingen en leggen die met de nodige legitimiteit op de bevoegde tafels.
#solidariteitisonzekracht
Opbouwwerkers blijven ervoor gaan. Met aangepaste activiteiten volgens de COVID-regels, in kleine bubbels en op afspraak. Zij trekken de wijken in, bellen aan om te vragen hoe het gaat of verrassen met een kleine attentie.
Bekijk #solidariteitisonzekracht
Hoe mensen zonder wettig verblijf de coronamaatregelen beleven
Samen met een onderzoekster van de VUB gingen we in gesprek met enkele mensen over hun ervaringen met het virus en de coronamaatregelen. Hun verhalen zijn gebundeld in een korte video. We roepen beleidsmakers op om ook deze groep niet uit het oog te verliezen o.a. bij de vaccinatiestrategie.
Dagboeken - Kansarm in coronarijk
Opbouwwerkers Marie en Judith gingen met 17 kwetsbare Ronsenaars de uitdaging aan om 14 dagen een dagboek bij te houden over hoe zij de coronacrisis beleven. De signalen die uit de verhalen komen en aanbevelingen bundelden ze in een 'coronakrant' en presenteerden die aan de lokale bestuurders.
Sara getuigt: 'Ik ben supertrots op mijn vast contract'
Opbouwwerker Fred (Ouders in Actie) interviewde Sara tijdens de eerste coronagolf. Haar interim-contract in het ziekenhuis werd niet verlengd en ze moest op zoek naar ander werk. Zeven maanden later kreeg ze een vast contract in een woonzorgcentrum. Nu kan ze weer dromen!
Mounira en Mohamed blijven uit hun kot komen
Welzijns- en sociaal-administratieve diensten moeten zoveel als mogelijk letterlijk de deuren openhouden. Dat is van levensbelang voor mensen in een precaire situatie.
Het verhaal van Mounira en Mohamed, opbouwwerkers in Mechelen
Dit is wat we WEL kunnen doen
"Het is belangrijk om mensen nabij te blijven, om present te zijn", zegt opbouwwerker Tineke (wijk De Nieuwe Stad, Oostende). "Ook heel wat nieuwe bezoekers weten ons nu te vinden."
STEK Zaventem in coronatijd
In september '20 opende buurthuis Mozaïek de deuren. “Activiteiten organiseren, ontmoeting genereren, vrijwilligers opleiden ... door corona loopt het nu allemaal even anders”, zeggen Mark en Johan. “Nu dit niet kan in het buurthuis, trekken we zelf de wijk in.”
Hoe corona overwinnen op lange termijn?
Ervaringsdeskundige Dimi vertelt over de impact van corona op de bezoekers en de werking van De Kom-Af (Roeselare). Met steun van het Streekfonds West-Vlaanderen ging men aan de slag met drempelpakketten.
Bekijk de reportage van Focus WTV
De digitale kloof dichten
Door de coronacrisis wordt de wereld nog digitaler. De activiteiten Digi-tafel en Digi-leen in de Antwerpse buurtwerken maken mensen wegwijs en bieden oefenkansen. Niemand mag achterblijven.
Lees meer over Digi-tafel en Digi-leen
Digibieb van start in Leopodsburg
Digibieb leent voor een schooljaar laptops uit aan gezinnen. Armoedevereniging Ons Centrum en onderwijsopbouwwerk starten dit initiatief met middelen van de Koning Boudewijnstichting en werken nauw samen met de basisscholen.
Robin Food soep
Het idee van enkele opbouwwerkers om met voedseloverschotten aan de slag te gaan en zo mensen die het financieel moeilijk hebben toegang te geven tot gezonde voeding, mondde in volle crisistijd uit in een sterk partnerschap in Vlaams-Brabant en Limburg.
Bekijk welke weg de soep aflegt van boer tot consument
Lees meer over 'Robin Food verovert Europa'
Duidelijke informatie: Geen paniek, wel ernstig
Kort op de bal spelen met duidelijke informatie in verschillende talen is belangrijk, maar geen sinecure als de maatregelen zo snel veranderen. Toen begin november de regels werden aangepast en verstrengd, gingen de Limburgse collega's opnieuw op pad met een flyer.
Coronadagboek: handje contantje
Wat met betalingen die door corona elektronisch moeten gebeuren? Hoe los je dit op als je onder bewindvoering staat en een elektronische betaalkaart en e-commerce niet vanzelfsprekend zijn?
Een man uit Sint-Truiden vertelt
#ikbensolidair
In een open brief roepen organisaties de overheden op om de meest kwetsbare groepen niet in de kou te laten staan. Dak- en thuislozen en mensen zonder wettig verblijf kregen het tijdens de eerste golf hard te verduren. De lessen die we daaruit leerden kunnen vermijden dat opnieuw dezelfde fouten worden gemaakt.