Vanaf 1 februari 2021 krijgen een extra half miljoen Belgen met een laag inkomen korting op hun energiefactuur. Onze energie-experts Stefan Goemaere en Jan Maris juichen de beslissing van de federale regering toe, want de uitbreiding van het sociaal energietarief is al lang een beleidsaanbeveling van Samenlevingsopbouw en andere armoede- en middenveldorganisaties. In de herfstvakantie had Samenlevingsopbouw hierover nog een constructief overleg met federaal minister Tinne Van der Straeten.

Het sociaal tarief, het laagste tarief voor gas en elektriciteit op de markt, wordt nu uitgebreid voor iedereen die recht heeft op de 'verhoogde tegemoetkoming'. De tijdelijke beleidsmaatregel tot eind 2021 beantwoordt aan een acute nood in coronatijden, maar we houden minister Van der Straeten ook aan haar belofte om preventieve maatregelen te nemen en volgend jaar samen met de armoedeverenigingen structurele oplossingen te formuleren.

In het VRT journaal van 8 december getuigt VĂ©ronique. Zij huurt huishoudtoestellen bij het project 'Papillon' van Samenlevingsopbouw en heeft een verhoogde tegemoetkoming, maar nog geen sociaal tarief. Opbouwwerker Stefan Goemaere berekende dat met de nieuwe maatregel haar jaarlijkse elektriciteitsfactuur van 425 euro met 251 euro zal verminderen. Haar gasfactuur van 383 euro vermindert met 286 euro. Voor mensen met een laag inkomen zijn dit aanzienlijke bedragen.

>> Meer info: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 0474 91 96 65 en Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 0483 35 35 70


VRT sociaal tarief 201208

 

Terug naar het nieuwsoverzicht