Eind januari werd met een online-event ’10 jaar Torekes’ gevierd. De munt beloont bewoners uit de wijk Rabot-Blaisantvest voor hun vrijwillige inzet voor de buurt, de buren of het milieu: opruimen van zwerfvuil, voorlezen voor kinderen of voetbaltraining geven. Met die Torekes kunnen bewoners betalen in plaatselijke winkels, in het buurtcentrum of bij de sociale kruidenier. De winkeliers kunnen de Torekes bij de Stad inruilen voor euro’s.

“Het doel is mensen motiveren om zich in te zetten voor de wijk”, zegt Torekesbeheerder Sofie Claeyssens. “De munt is een stimulans voor bewoners om te participeren in de wijk en ze draagt bij aan gemeenschapsvorming. Samenlevingsopbouw maar ook scholen en organisaties met een werking in de wijk waarderen hun vrijwilligers met Torekes. Op die manier zetten vele partners zich in voor de wijk. Door mensen samen te brengen ontstaan nieuwe ideeën, initiatieven, en groeien dromen voor de toekomst.”

Een Toreke is 10 eurocent waard, een uur vrijwilligerswerk levert 25 Torekes op. Er komen jaarlijks zo’n 220.000 Torekes in omloop, goed voor ruim 8.800 uren vrijwillige inzet door meer dan 300 vrijwilligers.


>> Een project van Samenlevingsopbouw Gent met financiële steun van Stad Gent

>> Bekijk de AVS-reportage (21/1/2021), n.a.v. 10 jaar Torekes

 

210121 10jaar torekes 

Terug naar het nieuwsoverzicht