Samenlevingsopbouw

  • neemt het 'aandachtsgebied' als werkterrein en vertrekpunt voor projecten en activiteiten
  • werkt IN én AAN het gebied
  • met een integrale aanpak op 3 sporen: toegang tot grondrechten, community building, en het publiek maken van de ruimte
  • werkt samen met de bewoners aan de kansen in het gebied en de voorwaarden voor een menswaardig leven
  • bouwt allianties met oplossingsinstanties en beleid

 

Smaakmakers

Impuls voor Tieltse wijk

Buurtgerichte samenwerking veranderde in drie jaar tijd heel veel in de wijk Zwartegevel-Dierdonk. Samenlevingsopbouw gaf deze Tieltse wijk de broodnodige impuls. Het buurthuis vormde het epicentrum. Van bij de start in 2015 lag de focus op samenwerking. Zes mensen, die dicht bij het project betrokken waren, doen hun verhaal: Pieterjan (opbouwwerker), Tony (wijkagent), Tine (jeugddienst), Deborah (buurtwerker), Pascale (OCMW-voorzitter) en een bewoner.

>> Meer over het project


Pleinen als knooppunten van solidariteit

Wat hebben herverdeling en solidariteit te maken met de inrichting en aanleg van pleinen en groene ruimtes? De Nieuwe Stad, een sociale hoogbouwwijk in Oostende, illustreert het. Samenlevingsopbouw werkt er sinds jaar en dag samen met het stadsbestuur en de bewoners. Jaar na jaar wordt een stuk van de open ruimte tussen de torenblokken opgeknapt. Zo veranderde die geleidelijk van een oninteressant en ongebruikt domein in een groene ruimte die volop ingepalmd wordt door de bewoners.

>> Meer over het project